Att rädda människoliv är viktigare än att skicka ”rätt” signaler

Rena sprutor

På torsdag under riksdagens frågestund kommer jag att ställa en fråga till Beatrice Ask (M) om hur hon ser på att införa ett nationellt sprutbytesprogram för landets narkomaner.

Jag tänkte det att var lika bra nu att avslöja vad frågan kommer att handla om, så att svaret inte blir lika pinsamt som Jan Björklunds senaste deltagande i frågestunden.

De argument som hörs från moderaterna och övriga motståndarsidan bygger på fördomsfull konservativ moralism om att skadereduceringspolitik som exempelvis rena sprutor skickar fel ”signaler”.

Det är för mig obegripligt som medmänniska hur man kan tycka att det är fel att utifrån erkänd forskning och vetenskap utveckla en beroendevård som minskar överförbara dödliga sjukdomar som hiv, minskar prostitution, överdoser, narkotikarelaterade dödsfall samt förbättrar beroendepatientens fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Att rädda människoliv är viktigare än att skicka signaler. Publicerar några av många rapporter, uttalanden och studier som bekräftar sprutbytesprogramens positiva effekter.

 ”I slutet av 2006 drabbades Stockholms sprutnarkomaner av en hiv-epidemi. På bara några månader hade andelen med hiv ökat med nära 1 200 procent. Internationella forskare kom i en studie fram till att: -– ”Resultaten visar att det är för sent att starta preventiva åtgärder när ett utbrott redan ägt rum. Preventiva insatser måste finnas på plats i förväg, och sprutbyte är en viktig del av ett sådant preventionsprogram.”

”Världshälsoorganisationen, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet ser alla sprutbytesprogram som ett viktigt verktyg för att förhindra spridningen av hiv och andra blodsjukdomar bland narkomaner.”

”En omfattande undersökning, gjord av australiensiska hälsovårdsmyndigheten konstaterade att landets 20-åriga sprutbytesprogram hade förhindrat 4500 dödsfall och 25000 hiv-infektioner. Smittskyddsläkare i Skåneregionen, där man sedan en längre tid erbjudit rena sprutor, bekräftar att sprutbytesprogrammet haft önskvärd effekt och att man inte kunnat upptäcka ett enda nytt fall av smittspridning de senaste sex åren.”

 

Annonser

One thought on “Att rädda människoliv är viktigare än att skicka ”rätt” signaler

  1. Har sjäv använt mig av Malmös sprutbytesprogram blev jätte bra behandlad av dom som jobbade där. Fick skriva in mig fick även vaccin mot Hepati a eller b kommer inte ihåg och samtidigt så togs massa prover för att se om jag hade någon blodsjukdom.
    ´
    Idag har jag lyckas att bryta mitt missbruk som jag är mycket glad över..
    Men det med byte är en jätte bra ide och det märktes att andra tyckte det med alltid mycket fok där…

    Och lycka till på torsdag:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s