Interpellation ang legalisering av cannabis

Till statsrådet Maria Larsson (KD)

Mänskligheten har sedan flera tusen år tillbaka använt cannabis och det är något vi oavsett om vi vill eller inte måste förhålla oss till. Vi måste acceptera detta faktum och anpassa lagarna och vårt samhälle utefter hur verkligheten ser ut. Lagarna måste anpassas så att den sammanlagda skadeverkningen av lagarna och cannabisen blir så liten som möjligt, både för individen och för samhället i stort.

Det finns mycket myter och fördomar om cannabis och från statens sida satsar man miljonbelopp på ovetenskapliga indoktrineringskampanjer mot cannabis som innehåller direkta lögner och skrämselpropaganda.

Givetvis kräver en eventuell legalisering omfattande utredningar och starka restrektioner. Det handlar således inte om att släppa det helt fritt. Som exempel kan man kolla på hur andra länder som avkriminaliseras cannabis gjort.

Flera länder har redan avkriminaliserat cannabis och ett land som ofta tas upp i cannabisdebatten är Nederländerna. Den mer liberala politiken har inte lett till ökade skador och missbruket av cannabis har inte ökat. Samma trend rapporteras från de tolv delstater i USA där cannabis avkriminaliserats.

En kontrollerad och strikt legalisering skulle innebära stora skatteintäkter och avlasta ett redan överbelastat domstolsväsende samtidigt som det skulle avlasta polisen.

En Harvardekonom, citerad av Johan Anderberg, har beräknat att bara USA skulle tjäna nästan 20 miljarder dollar på ökade skatteintäkter och minskade juridiska kostnader om cannabis legaliseras. Det går givetvis inte att jämföra med Sverige med det ger ändå en fingervisning av lönsamheten.

Samhället skulle spara resurser på en legalisering som skulle kunna användas till att behandla missbruk av tyngre droger. Beroendevården är som bekant undermålig och extremt eftersatt.

En legalisering skulle även innebära ett stopp för s.k. ”gatewayen”. Som det är nu köper folk av langare som har cannabis i ena fickan och heroin i den andra, och eftersom heroin är mycket mer lönsamt att sälja försöker de hellre få en att köpa det, vilket kan få förödande konsekvenser. Samtidigt tar människor en stor risk av att köpa cannabis av en okänd person.

En legalisering hade även inneburit minskad organiserad brottslighet och minskad insmugglingen avsevärt vilket skulle göra den illegala cannabishandeln betydligt mer olönsam.

Inte heller lagstiftningen överensstämmer med vad som är vetenskapligt belagt – vad WHO, Kanadas regering samt majoriteten av forskningsresultaten visar att cannabis är mindre skadligt än alkohol och tobak och är inte fysiskt beroendeframkallande. De skador som finns av cannabis är sällsynta, lätta och kortvariga.

I Sverige är den allmänna kunskapen om medicinsk cannabis mycket bristfällig mycket på grund av att frågan varit tabubelagd med lögnaktig moralism vilket inneburit att forskning och vetenskap fått stå tillbaka.

Cannabis har använts i medicinska syften i tusentals år. Några av många områden cannabis kan användas i medicinsikt syfte är bland annat aptitförlust, reducerar tryck i ögat, mildra MS, reducera illamående vid AIDS/HIV. För närvarande är de medicinska organisationer som specialiserat sig på AIDS-forskning några av de starkaste förespråkarna, då de menar att cannabis kan rädda liv genom att AIDS-patienter som har en säker tillgång lyckas behålla sin vikt (HIV-relaterad viktförlust) och dessutom hjälper dem att inte sluta äta sin medicin utöver att motverka depression.

Cannabis är även effektiv mot nervsjukdomar, t.ex. den svårbehandlade nervsmärtan, hos AIDS-patienter. I Kalifornien genomfördes mellan 1979 och 1984 ett forskningsprogram under ledning av Dr Thomas Ungerleider för att undersöka effekterna av marijuana på cancer. Ungerleider konstaterade att marijuana är den bästa metoden att kontrollera illamående under behandling med kemoterapi. De mediciner som skrivs ut mot illamående p.g.a. kemoterapi kommer i tablettform, som patienterna ofta kastar upp igen efter att ha försökt svälja dem. Eftersom cannabis kan inhaleras som rök, förblir det i kroppen och verkar även om patienten kräks. Cannabisrökning har även visat sig vara två till tre gånger mer effektiv än vanlig medicinering för att minska vätsketrycket i ögon. Dessutom har rökningen av cannabis inga giftiga biverkningar på lever och njurar, ej heller uppstår risken med plötslig död som förekommer i samband med bruket av de lagliga preparaten som skrivs ut mot grön starr. Många ögonläkare i Kalifornien brukar diskret tipsa sina patienter med grön starr att skaffa sig marijuana som ett komplement (eller för att lindra) de giftiga medicinerna. Listan skulle kunna göras betydligt längre på alla de behandlingsformer cannabis kan användas för.

Det finns fler argument om varför en strikt legalisering skulle ha många fördelar både för den enskilda individen men även för samhället i stort.

Om man jämför cannabis med alkohol framgår det med all önskvärd tydlighet att alkohol är en av de värsta drogerna i landet.

Inte under 5000år har ett enda dödsfall rapporterats på grund av cannabis. Däremot när det kommer till alkohol beräknas den svara för ca 30 procent av alla dödsolyckor. 20–30 procent av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet. Under 2008 var antalet dödsfall med alkoholdiagnos som underliggande eller bidragande dödsorsak 2132 personer. Av dessa var lite drygt 20 procent kvinnor enligt socialstyrelsen.

På sjön är andelen ännu större – cirka 45 procent alla som drunknar och som har undersökts rättsmedicinskt har alkohol i blodet. 70 procent av misshandelsbrotten mot män begås av berusade personer; nästan hälften av brottsoffren är själva berusade vid misshandeln. För kvinnor är motsvarande siffror lägre – 36 respektive 19 procent. Alkoholen kräver fler dödsoffer än den förrädiska drogen heroin.

Att inte legalisera en i förhållande till andra berusningsmedel som är betydligt farligare är inget annat än hyckleri.

– Avser statsrådet att ta initiativ till att starta en utredning om att legalisera cannabis?

– Anser statsrådet att det finns goda skäl att börja forska på cannabisens lindring av olika sjukdomstillstånd?

………………………………………

William Petzäll (-)

Annonser

51 thoughts on “Interpellation ang legalisering av cannabis

 1. Se denna dokumentär om du tänker debattera cannabis och medicinska egenskaper. Detta är en av de i särklass bästa som har gjorts.

 2. ”Inte under 5000år har ett enda dödsfall rapporterats på grund av cannabis.”

  Det du säger är alltså att ingen kört ihjäl sig själv eller någon annan när de vart stenad på cannabis. Klart som fan att folk dör med cannabis i blodet då de gjort saker de inte borde göra då de rökt på.

  ”Däremot när det kommer till alkohol beräknas den svara för ca 30 procent av alla dödsolyckor. 20–30 procent av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet.”

  Du tar upp död och trafik pga alkohol men inte död pga cannabis och trafik.

  LSD har ingen heller dött av om man ska jämföra som du gör. Folk dör då de är påverkade av andra orsaker än en överdos(som är omöjlig med cannabis och lsd mfl)

  • Detta var det dummaste jag någonsin hört.

   Det finns inte en enda anledning att argumentera emot så bara lägg ner nu. Du förlöjligar dig själv.

  • Man tappar inte omdömet på cannabis på samma sätt som man gör på alkohol, och det vet alla som antingen läst på eller testat själva. Att folk har dött under ett rus av olika anledningar är säkert sant, men drogen i sig har inte varit orsaken, och även om det har hänt så är risken för detta så liten att det inte kan rättfärdiga ett förbud. Om vi har en politik som är kontraproduktiv så kan man klyva hårstrån bäst man vill, faktum kvarstår att den nuvarande hållningen ÄR sämre.

  • Kära lilla Lars, det han säger är att ingen dött på 5000 år av Cannabis.
   Då menar han såklart enbart Cannabis bruket, tex av att rökt för mkt eller så.
   Inga andra faktorer så som bilkörning mm räknas in.

   Andra faktorer räknas då inte in som tex köra bäng och krocka då är det två faktorer som spelar in.
   Rätt lätt att få saken om bakfoten, ska man se de som du säger de kan vi ju lika gärna kriminalisera telefoner, stereos, dåliga vindrutetorkare, dimma osv då de också orsakat trafikolyckor samt dödsfall i trafiken.

   Eller kanske is på vintern då folk halkar och spräcker skallen?

   Skämt och sido, you get the point hoppas jag!

   • Länk, Källa?

    Jag har bara sett det som står på Wikipedia (minns inte vad dom hade för källa) om att risken för en olycka dubblas vid cannabisbruk, blir åtta gånger så stor om man druckit, och 15 gånger så stor om man har gjort både och

 3. FUCK YEAH!!!! Skönt med en vettig formulering för en gång skull. En idé hade varit att tillsätta en informationsgrupp – att ta bort skrämselpropagandan och öka den allmänna kunskapen om cannabis. Jag hade gladeligen arbetat ideellt för ett sådant ändamål. Om mina barn stod inför valet att prova alkohol för första gången eller bruka cannabis för första gången (vilket de flesta tonåringar någon gång gör). Då vill jag hellre se dem skrattandes, avslappnande and maybe with a little bit of munchies – istället för att de ska få snefylla, bli våldtagna och totalt tappa omdömet på ett sätt man INTE gör med cannabis. Nu vill jag inte låta allt för pro-drugs, men you get my point right? Ger man människor kunskap och medvetenhet så tror jag även acceptansen ökar.

  • Nu tycker jag iofs inte om då folk använder så uppenbart extremvinklade argument. Vi kan prata om RISKER, och RISKEN att något händer på cannabis är mindre. Gör inte motståndarsidans misstag och dra upp extremfall som om det vore vad som händer varje gång, alla blir inte våldtagna eller får snefylla på alkohol hela tiden, och man kan noja ur och ha en otrevlig stund på cannabis med.
   Men jag håller med dig i din poäng, det ÄR inte så farligt och riskabelt som politiker och officiella försöker måla upp det, och det ÄR inte kostnadseffektivt. För att bara inte tala om att man bör ha rätt till självbestämmande över sin kropp. Annars måste vi vara konsekventa åt andra hållet och förbjuda folks ohälsosamma matvanor, rökning, alkoholkonsumtion, extremsporter och allt annat som kan orsaka skada utanför olycksfall. Och det är inte ett samhälle jag vill leva i.

   • vad är anledningen till att man *Nojar ur* som du säger? jo att man är skraj att bli påkommen oftast, så ja fattade på detta inlägg va det att visa regler sätts endå kring rökandet,(förmodligen för att man inte ska röka så pass mycket som vissa gör),då det sker grejer,Fel grejer är när folk rökt för mycket.

 4. Bra skrivit..

  Tycker att vi alla som vill detta ska hjälpas åt, på något sett, sprida olika artiklar tex om Cannabisoch vet
  där det är statistik och vetenskapliga undersökningar.

  Måste vara tufft för William att ta upp detta i riksdagen,, och det är på tiden han någon ta g i det..
  Så nu får vi alla hjälps åt, på något viss

 5. Dagens narkotikapolitik är livsfarlig och varje dag som går i samma mönster är fullständigt oacceptabelt. Tack för att du tar upp debatten som sunt förnuft tycker att man inte ens ska behöva ha, ännu mindre försöka övertala vuxet folk om.

  Mvh,
  1%

 6. Ny cannabisdokumentär från 2011 – mycket bra!!!

  Se denna William!!!! Det är sjukt att marijuana inte är medicin i Sverige!!!

 7. Riktigt bra skrivet. Försök utvidga dina kunskaper inom cannabis för en framtida debatt, så vinner du enkelt! En dokumentär som du verkligen måste se är The Union.
  En annan sak som jag tror att du kommer få upp ögonen för är att våra förfäder, Vikingarna, troligtvis rökte cannabis då cannabisfrön hittats från tiden.

  ”Men denna rök var inte den enda som de andades in. I den magnifika graven i norska Oseberg, där två kvinnor begravdes ombord på ett skepp under 800-talet påträffades fyra cannabisfrön i en skinn-påse intill dem. Vilket antyder att völvorna kan ha brukat även den drogen. ”

  http://www.svd.se/kultur/trolldom-vikingar-mot-kvinnorna-med-makt-over-vikingatagen_6678020.svd

  http://www.cannabis.se/artiklar/8882-svensk-jarnalder-shamaner-anvande-ceremoniell-cannabis

  http://en.wikipedia.org/wiki/Spiritual_use_of_cannabis

  Behöver du hjälp med fakta eller någonting annat ska du inte tveka om att höra av dig till mig.
  Vad som helst angående cannabis.

 8. Äntligen en riksdagspolitiker med fakta i ryggen som tar upp den alltför tabubelagda frågan på allvar! Sympatiserar inte med de frågor SD profilerat sig med men detta gillar jag! Hoppas du lyckas öppna en öppen debatt om cannabis i Sverige i varje fall!

 9. Mycket bra initiativ, och bra argument, Måste dock hålla med Lars om en sak, du jämför dödsfall direkt orsakade av Cannabis med dödsfall i trafiken etc. orsakade av Alkohol.
  hade (enligt mej) sett bättre ut om du hade jämfört med de som faktiskt dör av Leverproblem etc. orsakat av alkohol, eller direkt alkoholförgiftning.
  Och det hade även varit mycket intressant att se siffror på hur många våldsbrott, trafikolyckor etc. som orsakas under cannabisrus.
  min misstanke är att det är väldigt lågt, då jag otalet gånger träffat och umgåtts med människor som Rökt både cannabis och Hasch, och inte en endaste gång upplevde jag att dom var i stånd till något våldsammare än att äta en bulle. annat kan man ju säga om fester man varit på med spriten flödande…
  men det hade varit bra att få fram statistiken, för att ännu mer påvisa idiotin i att det är olagligt.

  Jag såg i någon dokumentär eller dylikt ett citat från en polis i USA som fick frågan om hur många gånger han hade arresterat någon cannabispåverkad person för våldsbrott eller dylikt. hans svar var något i stil med ”jag har jobbat med det här i 10 år, och har aldrig varit med om något sådant, med alkohol däremot, händer det dagligen”
  men som sagt, hade varit mycket intressant med lite faktiska siffror.

  Vad gäller bilkörningen så tycker jag det här verkar intressant: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cannabis#Cannabis_och_bilk.C3.B6rning

 10. Alltså dina argument blir bara pinsamma. Många av mina vänner har drogat ner sig med cannabis, om du bara visste vad som hänt…Ingen drog är bättre än den andra. Sedan ska ju inte du som är så ung sitta och moralisera över de personer som använder alkohol, för du kommer med all sannolikhet att trilla ner i den fällan själv igen. Nu är det så att alkohol har funnits i urminnes tider, kommer alltid att finnas, i alla länder och i alla världsdelar, så det är bara att gilla läget.

  • Cannabis, svamp, opium och kokain är mycket äldre och har använts mycket längre med ett djupare kulturarv än alkohol, det har bara stigmatiserats de senaste 40 åren med ren propaganda, debatten kommer till liv p.g.a. att internet tillåter oss att ta del av fakta och inte bara lita på att det ”mamma sade” alltid är mitt i prick. Om dina vänner har ”drogat ner sig” så på cannabis, så hade de spårat ur med socker, alkohol, tobak, world of warcraft, rida hästar eller något annat med. Och då är ändå cannabis mindre farligt än att rida hästar eller något annat av dom alternativen med. Så var det så bra med det.

  • Ungefär som cannabis då. Läs på på riktigt om frågan och sen se om du med ett straight face kan påstå att du stöder nuvarande hållning. Jag har fortfarande inte stött på ett endaste argument för den nuvarande linjen som håller en objektiv och intellektuell granskning.

 11. Tänk om folk visste att dem även producerar samma cannabinoider i sig som finns i växten och dem reglerar alla våra kropps system (immun, reproduktiva, fortplantning, centrala nerv, endokrina systemet etc) genom CB1 receptorerna. Samt att vi har CB2 receptorer i våra celler länkade till vårat immunsystem. Och cannabinoider är effektivare till över 200 sjukdomar än vad det finns syntetiska mediciner till idag, även ”botar” cancer. Samt förlänger livet på oss.
  Cannabinoids Attenuate the Effects of Aging Upon Neuroinflammation and Neurogenesis
  http://faculty.psy.ohio-state.edu/we…isease2009.pdf

  Råttor och möss levde längre när dem gavs cannabinoider, förövrigt friskare med.
  Report On The Toxicology And Carcinogenesis Studies Of 1-Trans-Delta-9-Tetrahydrocannabinol
  http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/htdocs/LT_rpts/tr446.pdf

  Människor lika så.
  Ganja in Jamaica: A Medical Anthropological Study of Chronic Marihuana Use
  http://www.amazon.com/Ganja-Jamaica-…/dp/9027977313

 12. > De skador som finns av cannabis är sällsynta, lätta och kortvariga.

  Vad jag vet har man påvisat bestående psykiska skador när folk använt cannabis under sin uppväxt.

  Såg även ett program där forskare gav labbråttor cannabis och de blev ”dumma i huvudet” även efter att cannabisen gått ut kroppen, de kom inte ihåg vart de skulle simma för att få fotfäste i en bassäng med mjölkfärgat vatten. De som inte fått cannabis kom däremot ihåg.

  Sedan är det mitt intryck att cannabis är mycket vanligare i NL, men jag är öppen för att jag kan ha fel eftersom jag bara går på intryck, inte några fakta. Det låter ointuitivt att legalisering inte skulle leda till ökat bruk så på den punkten behövs gedigen forskning för att övertyga.

  • Fast det dom testade var ju hur cannabis effekterar en hjärna som inte utvecklats fullt, dvs mössen som blev dumma fick cannabis i en ålder som motsvarar under 15 år hos oss. Mössen som fick cannabis efter hjärnan utvecklats fullt hade inga problem att hitta fotfäste!

  • Har du källor för dina påståenden?

   Jag är intresserad i hur råttorna blev ”dumma i huvudet” och den medicinska definitionen av detta!

 13. Hej William! Du är skyldig mig en tjänst,för samma natt som du åkte in (4:de februari) uppförde du dig lite omoget i häktet så jag inte fick en blund i ögonen.. Vem är då jag ? Jag är den omtalade 44-åringen i Anderslöv som åkte på odling för medicinskt syfte,men klarade mig med skyddstillsyn trots 1,6 kg torkade växtdelar. Det jag vill ha är en nyanserad debatt som belyser aktuell forskning världen runt,som fullständigt klär av våra ”kära” folkvalda som kör på sitt beställda material.

 14. Önskar att det fanns något jag kunde göra för att bidra till det här.
  Är på din sida till 100% och önskar dig all lycka i framtiden!

  Go get em!

 15. Jag vill verkligen att du lämnar in denna interpellation, men jag tror inte det kommer ske.
  Du försöker bara vinna röster hos Sveriges cannabis-brukare, utan att ens förtjäna det.
  Lämna in interpellationen, och du har förtjänat din plats i riksdagen.
  Du har inte gjort det förtjänt av den stol du just nu upptar i riksdagen.

 16. Nog för att jag är för en legalisering utav cannabis men texten skulle lika gärna kunna vara skriven utav en 5åring.

  Tänka sig att snubben sitter i riksdagen…

 17. Det är dags att vakna upp och sniffa hur Svenska narkotikapolitiken är ett hot mot demokratin i sig.
  Det göder kriminella gäng och skapar en otroligt stor utgrupp av individer vars enda fel i består att de gillar, som i det här fallet, att njuta av en planta i emellanåt.
  De flesta gör det utan problem några hamnar i problem vilket kan hända med det mesta; mat, sex, pengar (lyxfällan någon? Giriga VD’s, Korrupta politiker och lobbyister för att nämna några) och en himla massa annat. Dessa individer som halkar snett ska givetvis erbjudas och få den vård och hjälp de behöver men att demoniseras och att spotta i ansiktet på en sådan här stor grupp människor är inte bara kränkande och förnedrande det är hotfullt mot det man säger sig värna om nämligen demokrati.

 18. ”Den nyttiga cannabisen?” på svt gick igenom dessa tester med mössen, värd att se! Definition? Uppenbarligen hade dom möss som utsatts för cannabis i låg ålder stora problem att minnas vart dom kunde stå för att slippa simma.

  • Vad är din poäng? att cannabis påverkar närminnet permanent? jodå, om det nyttjas under hjärnans utvecklingsfas (upp till cirka 20 år, varierande) och ännu värre innan 15 års ålder.

   Jag tror inte det finns en enda vettig legaliseringsförespråkare som vill att det ska bli lagligt att bruka utan en vettig åldersgräns.

   det finns en (ja EN) ”vetenskaplig” undersökning från 70-talet som ”bevisade” att cannabis förstörde hjärnceller, och därmed permanent gav en nedsättning i kognitiva funktioner, närminne etc.
   denna enda undersökning har sedan dess motbevisats och ogiltigförklarats tusentals gånger (undersökningen bestod i att apor fick cannabis genom en gasmask, men i stort sett inget syre, varpå de kvävdes ganska snabbt, och kvävning orsakar ju som bekant förlust av hjärnceller), och de flesta vet nu att cannabis inte har några permanenta skadeverkningar på hjärnan, så länge hjärnan är färdigutvecklad när man börjar bruka. de flesta. utom Maria Larsson…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s