Fråga till statsrådet Maria Larsson: En förbättrad beroendevård

Missbruksutredningen konstaterar att beroendepatienter behandlas illa och respektlöst i jämförelse med andra patientgrupper och vårdköerna är ofta på flera håll i landet oacceptabelt långa något som innebär en fara varje dag för en beroendepatient som inte får hjälp.

En patient som ingår i underhållsbehandling som tar återfall riskerar att uteslutas från underhållsbehandlingen och därmed bli fråntagen sin livsnödvändiga medicin utan att någon analys görs vad det kommer få för konsekvenser. Detta är märkligt då återfall är det vanligaste symptomen på beroendesjukdomen och tyvärr finns flera dokumenterade dödsfall där personer dött helt i onödan just på grund av att man blivit uteslutna.

Flera dödsfall och humanitärt lidande skulle kunna undvikas i högre utsträckning genom en obligatorisk konsekvensanalys vad en uteslutning från en underhållsbehandling skulle innebära för patientens liv och hälsa.

Min fråga till stadsrådet är vad man gör för att korta vårdköerna inom beroendevården, att beroendepatienter behandlas som andra samt om stadsrådet är villig att införa en konsekvensanalys vid ofrivillig utskrivning från underhållsbehandling så att fler människor slipper att helt i onödan utsättas för ett extremt humanitärt lidande eller i värsta fall dö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s